Τα  τελευταία χρόνια ακούμε όλο και περισσότερο για τα οργανικά τρόφιμα και την αναγκαιότητα τους για την υγεία του ανθρώπου. Τι γίνεται όμως με τα Οργανικά (βιολογικά) προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς, τα οποία καθημερινά όλο και περισσότερο κατακτούν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά;

 

Για ποιο λόγο να προτιμήσουμε ένα οργανικό (βιολογικό) καλλυντικό και όχι ένα συμβατικό, όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια;

 

 • Είναι απόλυτα ασφαλή και συμβατά με τον οργανισμό μας
  Το γεγονός ότι αποτελούνται από φυτικά συστατικά με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες, χωρίς «ύποπτες» χημικές ουσίες, τα οποία πολλές φορές είναι και ελεύθερα στη φύση, σημαίνει ότι δρουν σε αρμονία με τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού μας, προάγοντας την υγεία και τη λάμψη του δέρματος και των μαλλιών, αλλά και μας προστατεύουν και στο άμεσο περιβάλλον μας, όπως τα οργανικά καθαριστικά κλπ.

 

 • Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά 
  Κάθε καλλυντικό αποτελείται από δύο ειδών συστατικά: τα ενεργά και τα ανενεργά. Ενεργά είναι εκείνα που επιδρούν θετικά στο δέρμα. Τα ανενεργά βοηθούν μόνο στη σταθερότητα και την υφή της σύνθεσης και πολλές φορές είναι ύποπτα για διάφορες παρενέργειες. Επιπλέον, η φυσική άμυνα του δέρματος πολλές φορές μπλοκάρει τις «ξένες» ουσίες, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η διείσδυση του καλλυντικού, άρα και η αποτελεσματικότητά του. Τα βιολογικά καλλυντικά δεν περιέχουν ανενεργά συστατικά, επομένως τα ενεργά συστατικά τους απορροφώνται καλύτερα, γι’ αυτό και τα αποτελέσματά τους είναι αξιοσημείωτα.

 

 • Δεν περιέχουν επικίνδυνα συστατικά

Τα οργανικά καλλυντικά δεν περιέχουν επικίνδυνα συστατικά και επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως αμμωνία, parabens, σιλικόνη, μόλυβδο κλπ. Μάλιστα πολλά από τα συστατικά τους είναι ελεύθερα στη φύση και προέρχονται και από ορυκτά (mineral) όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide).

 

 • Σέβονται το περιβάλλον 
  Τα οργανικά καλλυντικά είναι βιοδιασπώμενα. Αυτό σημαίνει ότι αφού τα πετάξετε στα σκουπίδια, τα συστατικά τους αφομοιώνονται από το περιβάλλον χωρίς να επιβαρύνουν τη γη και τον υδροφόρο ορίζοντα. Ο λόγος είναι ότι δεν περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες, π.χ. πετροχημικά και τα παράγωγά τους, διαλύτες, όπως η προπυλενογλυκόλη, ή ερεθιστικά επιφανειοδραστικά, όπως τα SLS, ενώ οι συσκευασίες τους είναι ανακυκλώσιμες.

 

 • Είναι oικονομικά 
  Όπως και στα συμβατικά καλλυντικά, έτσι και στα οργανικά, η γκάμα της τιμής τους εξαρτάται από τη σπανιότητα των υλικών τους, τη χώρα προέλευσης, τον τρόπο επεξεργασίας, τη συσκευασία κ.λπ. Ωστόσο, η τιμή των οργανικών καλλυντικών σε σχέση με την επεξεργασία, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους είναι πιο οικονομική από εκείνη των συμβατικών.

 

 • Αφυπνίζουν την καταναλωτική συνείδηση
  Πολλά οργανικά καλλυντικά φέρουν πιστοποιήσεις διεθνών ανεξάρτητων οργανισμών, όπως o EWG (Enviromental Working Group), o EcoLogo και άλλους διεθνείς περιβαλλοντικούς οργανισμούς, όπως και με την αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης μέσω δράσεων, όπως σεμινάρια βιωσιμότητας του πλανήτη, δενδροφυτεύσεις, καθαρισμός παραλιών ή εκδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα, όπως η “Ημέρα της Γης”.

 

 • Δε δοκιμάζονται σε ζώα.

Τα οργανικά καλλυντικά, δεν τεστάρονται στα ζώα (Vegan & Cruelty Free) ούτε χρησιμοποιούν συστατικά αυτών. Γεγονός πολύ σημαντικό για τον ευαισθητοποιημένο καταναλωτή με άποψη.

 

 • Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οι περισσότερες εταιρείες που κατασκευάζουν οργανικά προϊόντα, χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ώστε να μειώνεται κατά πολύ η χρήση άνθρακα και να μειώνεται το «αποτύπωμα» του ανθρώπου στη Γη. Η βιωσιμότητα (sustainability) του πλανήτη μας είναι ένα θέμα που της αφορά έντονα, καθώς βλέπουν συνεχώς να μειώνονται οι πηγές βιωσιμότητας του ανθρώπου αλλά και του πλανήτη αντίστοιχα.

 

 • Δερματολογικά ελεγμένα
  Όλα τα προϊόντα τα οποία είναι οργανικά, περνάνε πολλούς ελέγχους από ανεξάρτητα εργαστήρια (DERMATEST) ώστε όντως να μπορούν να αποδεικνύουν ότι δεν χρησιμοποιούν βλαβερά χημικά και καρκινογόνες ουσίες.

 

 • Worry Free συστατικά

Η φράση Worry Free Ingredients, συμπεριλαμβάνει όλες τις παραπάνω παραμέτρους. Σημαίνει πολύ απλά ότι έχουν περάσει όλους τους ελέγχους και δε θα μας κάνουν ποτέ να ανησυχήσουμε ή να σκεφτούμε, το τι είναι αυτό που χρησιμοποιούμε.

 

Τι πρέπει να προσέχουμε;
Διαβάζουμε με προσοχή τα συστατικά πάνω στη συσκευασία. Συνήθως πρώτα στη λίστα είναι εκείνα που υπάρχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό και ακολουθούν τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα, αν κάποιο προϊόν αναγράφει ότι περιέχει βιολογικούς καρπούς, τότε αυτοί πρέπει να βρίσκονται ψηλά στη λίστα ή το πιο σύνηθες οργανικό (βιολογικό συστατικό) που θα βρείτε να μια αναγράφεται σε ένα οργανικό – βιολογικό προϊόν, είναι το νερό (Aqua).

 

Τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος, αντίθετα με τα τρόφιμα, δεν υπόκεινται σε ειδική νομοθεσία που να αποτρέπει τον εσφαλμένο χαρακτηρισμό τους ως ‘οργανικά’. Αυτό σημαίνει, με άλλα λόγια, ότι ένα προϊόν μπορεί να βγει στην αγορά ως οργανικό (ή βιολογικό) χωρίς όμως να διαθέτει κανένα οργανικό συστατικό, ή μπορεί να περιέχει συστατικά τα οποία είναι γνωστά ως βλαβερά για τον άνθρωπο ή τον πλανήτη. Ως εκ τούτου για να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν που χρησιμοποιείτε είναι πράγματι οργανικό πρέπει να διαθέτει πιστοποίηση από ανεξάρτητο οργανισμό.

Τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος των εταιρειών που συνεργαζόμαστε και που θα βρίσκετε ανά καιρούς στον ιστότοπο www.ThinkOrganic.gr  διαθέτουν πιστοποίηση από τους παρακάτω ανεξάρτητους και διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς: EWG (www.ewg.org), EcoLogo (www.ul.com), EcoCert (www.ecocert.com), NaTrue (www.natrue.org)